Hevige kritiek op Spaanse koning Juan Carlos na jachtongeval

Hevige kritiek op Spaanse koning Juan Carlos na jachtongeval

Foto: rann air

De Spaanse koning Juan Carlos krijgt een storm van kritiek over zich heen nadat bekend is geraakt dat hij zijn heup brak tijdens een jachtongeval in Botswana.

Juan Carlos brak donderdag zijn heup nadat hij ten val was gekomen tijdens een jachtpartij in Botswana. De Spaanse koning was er op olifantenjacht. De reis van de koning stond niet op de officiële agenda, maar door het incident lekte de reis wel uit.

Erevoorzitter WWF

De Spanjaarden reageren verontwaardigd op het feit dat hun vorst, als erevoorzitter van de Spaanse afdeling van het WWF, op een bedreigde diersoort jaagt.

Voor vele Spanjaarden geeft Juan Carlos met zijn dure en twijfelachtige hobby een slecht voorbeeld. Zeker tijdens de zware economische crisis die het land in zijn greep houdt. In de Spaanse pers is berekend dat een safarijager minstens 20.000 euro moet betalen per omgelegde olifant.

"Miljoenen worden geraakt door de economische crisis," zei de Baskische politicus Julia Madrazo, "maar in plaats van dat de koning in zijn kantoor het hoofd breekt over oplossingen, jaagt hij op exotische en bedreigde dieren."

De leider van de linkse oppositiepartij Izquierda Unida, Cayo Lara, wreef de koning "gebrek aan ethiek en respect" aan voor vele Spanjaarden die lijden onder de crisis.

De grote politieke partijen onthielden zich van kritiek en wensten de koning een goede genezing.

Foto's offline gehaald

Op het internet zorgde het verhaal voor verhitte discussies. "De wraak van de olifantengod", twitterde iemand. Op de website van de krant El Mundo lokte een artikel honderden lezerscommentaren uit.

Op de website van het bedrijf dat de safari van Carlos organiseerde, stonden tot gisteren een aantal beelden van de Spaanse vorst met zijn trofeeën. Die foto's werden gisteren offline gehaald.

In 2006 kwam Juan Carlos ook al eens in opspraak, nadat hij in Rusland een beer had geschoten. Volgens een jachtopzichter ging het om een tamme beer, die honing met wodka had gekregen, vooraleer hij in de buurt van de koning was losgelaten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees