'N-VA zal nergens akkoorden sluiten met Vlaams Belang'

'N-VA zal nergens akkoorden sluiten met Vlaams Belang'

Foto: jimmy kets

De N-VA zal na de gemeenteraadsverkiezingen nergens coalities sluiten met het Vlaams Belang. Dat zegt Jan Jambon in een interview met De Zondag.

N-VA komt bij de gemeenteraadsverkiezingen op met zowat 280 eigen lijsten. Jambon hoopt dat de N-VA in zoveel mogelijk gemeenten kan meebesturen. "Want N-VA is een beleidspartij."

Coalities met Vlaams Belang sluit het N-VA-kopstuk echter uit.  "Als we dat in één gemeente zouden doen, krijgen we problemen in andere gemeenten. We zullen dus geen akkoorden sluiten met die partij. Vlaams Belang heeft een vijand gemaakt van één bevolkingsgroep, namelijk van iedereen die de islam aanhangt. En wij geloven niet in dat maatschappelijk beeld", aldus Jambon in de zondagskrant.

Jambon haalt in het interview ook zwaar uit naar de regering Di Rupo. "Dit is ook een Franstalige belastingsregering, zoals wij vreesden. De saneringsinspanning is gebaseerd op drie vierde nieuwe inkomsten via belastingen en op één vierde structurele besparingen. Het hoofdaccent had op de besparingen moeten liggen," aldus Jambon.

Jambon wil ook het index-debat opnieuw op tafel leggen. "Wij willen dat mechanisme niet afschaffen, maar wel corrigeren zodat we onze concurrentiekracht tegenover onze omliggende landen niet verliezen. "

Omdat minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) niet wil raken aan het indexmechanisme, moeten de liberalen en christen-democraten volgens Jambon tonen dat ook zij wegen in de regering Di Rupo.

Ten slotte antwoordt Jambon ook op de kritiek dat zijn partij geen alternatieven biedt. "Wij hebben wel alternatieven, maar we leggen die uiteraard niet op tafel wanneer de regering klaar is met haar plannen. Dan moet het debat gaan over die begroting en niet over ons alternatief. De regeringspartijen, en dan vooral de liberalen, proberen de aandacht te vestigen op ons alternatief omdat zij beschaamd zijn over hun plan," aldus Jambon.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S