Gasparotto klopt Vanendert in beklijvende sprint op de Cauberg

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Italiaan van Astana versloeg onze landgenoot Jelle Vanendert en Peter Sagan in een beklijvende sprint op de Cauberg. Philippe Gilbert finishte knap als zesde. Oscar Freire leek op weg naar de zege maar sneuvelde op 100 meter van de finish.

De 47ste editie van de Amstel Gold Race zat erg lang op slot. Negen vroege vluchters met daarbij drie Belgen waren daarvoor verantwoordelijk: Romain Bardet, Pello Bilbao, Cédric Pineau, Michel Kreder, Alex Howes, Simone Stortoni, Steven Caethoven, Sébastien Delfosse en Eliot Lietaer kregen al snel een ruime bonus van het peloton cadeau. In geen tijd liepen de negen avonturiers dertien minuten uit.

Katusha, BMC en Radioshack-Nissan leidden de achtervolging maar erg snel ging het in het peloton niet. De opmerkelijkste andere wapenfeiten in de eerste 230 kilometer van de Nederlandse klassieker waren een valpartij van Jurgen Van den Broeck en de opgave van schaduwfavoriet Wout Poels.

Andy Schleck niet in vorm

Op de Kruisberg schudde Marco Marcato als eerste een keer flink aan de boom. Achterin het peloton stond de deur wagenwijd open, maar de favorieten gaven geen krimp. In de aanloop naar de Keutenberg moest Andy Schleck passen. Op 14 kilometer van de streep probeerde Boasson Hagen te ontsnappen, maar een sterke Van Avermaet riep de Noor tot de orde.  De Fransman Romain Bardet en de Amerikaan Alex Howes waren de sterkste renners vooraan. Het tweetal reed een ijzersterke race maar ook zij werden op 10 kilometer van de meet bij de lurven gevat.

Het sein voor onder andere Voeckler, Sagan en Gilbert om een stok in het hoenderhok te gooien. Het was echter Oscar Freire die het uitgedunde peloton verraste met een splijtende demarrage op 6 kilometer van de finish. De drievoudige wereldkampioen knokte een voorsprong van 17 seconden bij elkaar. De Spaanse veteraan leek stand te houden op de Cauberg, maar onder impuls van een beresterke Gilbert sneuvelde Freire op tientallen meters van de streep. De Belgische kampioen zat echter door zijn beste krachten heen en Gasparotto, Vanendert en Sagan sprintten om de zege. De Italiaan van Astana klopte uiteindelijk Vanendert met een fietslengte.

Uitslag
1) Enrico Gasparotto
2) Jelle Vanendert
3) Peter Sagan
4) Oscar Freire
5) Thomas Voeckler
6) Philippe Gilbert
7) Samuel Sanchez
8) Fabian Wegmann

Bekijk de volledige uitslag en alle interviews hier.

Corrigeer