Luca Brecel plaatst zich als eerste Belg ooit voor WK snooker

Luca Brecel plaatst zich als eerste Belg ooit voor WK snooker

Foto: PN

Luca Brecel heeft zich zondag in Sheffield als eerste Belg en jongste speler in de geschiedenis voor het wereldkampioenschap snooker geplaatst. In de laatste kwalificatieronde won de 17-jarige Limburger met 10-8 van de 38-jarige Engelsman Mark King, de nummer 31 van de wereld. Brecel staat 87e op de wereldranglijst.

Brecel startte zondag met een 4-5 achterstand uit de zaterdag gespeelde eerste sessie, maar maakte dat meteen goed door drie frames op rij te winnen, voor een 7-5 voorsprong. King kwam nog terug tot 8-8, maar uiteindelijk zou de jonge Belg toch snookergeschiedenis schrijven.

Brecel werd op 8 maart 1995 geboren en zal 17 jaar en anderhalve maand oud zijn als het wereldkampioenschap zaterdag in het Crucible Theatre van Sheffield van start gaat. Zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry was de vorige jongste WK-deelnemer in de geschiedenis. Hij was 17 jaar en drie maanden jong bij zijn eerste WK-deelname in 1986. Dat jaar ging Hendry er in de eerste ronde uit na een 10-8 nederlaag tegen Willie Thorne.

In 1987 werd Hendry de jongste kwartfinalist, in 1989 de jongste halvefinalist en in 1990 de jongste wereldkampioen in de geschiedenis. Dit jaar moest Hendry voor het eerst in 23 jaar tijd weer een kwalificatieronde spelen. Daarin schakelde de inmiddels 43-jarige Schot de Chinees Yu Delu met 10-6 uit, goed voor een 27e WK-deelneme op rij..

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.