Amstel Gold Race: Het rapport van de favorieten

Amstel Gold Race: Het rapport van de favorieten

Foto: REUTERS

Met Enrico Gasparotto kende de Amstel Gold Race vandaag een erg verrassende winnaar. De Italiaan steeg op de Cauberg boven zichzelf uit en liet een hele rits favorieten achter zich. Wie presteerde sterk? Van wie hadden we meer verwacht? En wat vertelt dit ons over de Waalse klassiekers.

Topprestatie

Enrico Gasparotto werd al een keer derde in 2010, maar niemand die vooraf had getipt op de 30-jarige Italiaan. Klopte oppermachtig Vanendert en Sagan in de sprint.

Jelle Vanendert presteerde boven verwachting in zijn eerste Amstel uit de schaduw van Philippe Gilbert. Was bergop sneller dan Sagan. Deze prestatie doe het beste vermoeden voor de komende 7 dagen.

Peter Sagan bewees opnieuw te barsten van het talent. Presteerde van Milaan-Sanremo tot de Amstel en het lijkt slechts een kwestie van tijd vooraleer de jonge Slowaak een wielerklassieker op zijn naam schrijft. De Waalse wielerwedstrijden zijn echter voorlopig te zwaar voor hem.

Oscar Freire leek na een prachtige inspanning in de laatste zes kilometer naar de zege te snellen, maar de Spaanse veteraan stierf op 100 meter van het spandoek. Knappe poging van de drievoudige wereldkampioen.

Op de afspraak

Philippe Gilbert ging vol vraagtekens op zoek naar zijn derde opeenvolgende overwinning. Het werd uiteindelijk een verdienstelijke zesde plaats. De tempoversnellingen onderweg en de stevige demarrage op de Cauberg moeten de Belgische kampioen moed geven voor woensdag en zondag.

Samuel Sanchez
finishte in het wiel van Gilbert en lijkt meer dan klaar voor het Waalse tweeluik. Bewees met dagzeges en eindwinst in de Ronde van Baskenland dat hij tot het kransje met topfavorieten moet gerekend worden.

Fränk Schleck tekende in tegenstelling tot zijn jongere broer wel vooraan present op de slotklim. Kon uiteindelijk niet mee met Vanendert en co, maar bewees met zijn twaalfde plaats wel dat hij klaar is voor het steilere werk.

Greg Van Avermaet knapte onderweg heel wat werk op voor kopman Gilbert en zat door zijn beste krachten heen aan de voet van de Cauberg. Kan met de deze benen een belangrijke rol voor Gilbert spelen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Thomas Voeckler
behaalde na zijn winst in de Brabantse Pijl een knappe vijfde plaats in de Amstel Gold Race. Benieuwd wat de Fransman op de Waalse wegen zal uitrichten.

Joaquim Rodriguez en Damiano Cunego lieten een prima indruk tot diep in de finale, maar kenden pech op de flanken van de Cauberg.

Werk aan de winkel


Alejandro Valverde kwam als een van de topfavorieten totaal niet uit de verf. Liet zich nooit opmerken onderweg en kwam als 22ste over de streep. Speelde de Spanjaard verstoppertje of kon hij echt niet beter?

Andy Schleck verscheen zonder veel ambitie aan de start in Maastricht en dat bleek uiteindelijk ook terecht. Loste verrassend vroeg uit het peloton en geraakte nooit nog voorin. Lijkt enkel met zijn hoofd bij de Tour. Ook Robert Gesink was eenzelfde lot beschoren.

Vraagteken

Jurgen Van den Broeck had zich zijn Amstel Gold Race wellicht anders voorgesteld. Kwam nog voor de koers echt openbrak ten val en speelde geen rol van betekenis. Bolde pas als 119de over de meet. Zijn goede prestatie vorige week in het Baskenland toont wel aan dat het met de vorm best wel snor zit.
 

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.