Ban Ki-moon ontmoet Di Rupo en prins Filip

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft verschillende leden van de federale regering ontmoet. Na de ontmoeting zei hij dat hij zeer ongerust is over de situatie in Syrië.

De VN-secretaris-generaal prees België als een loyale partner van de Verenigde Naties. Over Syrië zei hij dat de hele wereld met groot wantrouwen naar het staakt-het-vuren kijkt, vooral na de berichten van nieuwe zware bombardementen onder meer in de stad Homs.

De VN-Veiligheidsraad keurde zaterdag unaniem een resolutie goed die het sturen van waarnemers naar Syrië mogelijk maakt, tot grote tevredenheid van Ban Ki-moon. De eerste waarnemers zijn inmiddels in Damascus aangekomen en zullen hun werkzaamheden maandag starten, zo kondigde hij nog aan.

Ban Ki-moon benadrukte ook de nood aan humanitaire hulp aan de zwaar getroffen bevolking. Daartoe heeft vrijdag een conferentie plaats in Genève.

De VN-secretaris-generaal werd bij Di Rupo vergezeld door Michelle Bachelet, de ex-presidente van Chili en executive director van UN Women, de VN-organisatie voor gendergelijkheid. Ook minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) woonde het onderhoud bij.

Ban Ki-moon dineerde ook nog met onder anderen prins Filip en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. 'Het inzetten van waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië vormt een test van de bereidwilligheid van president Bachar al-Assad om het vredesplan na te leven', verklaarde Reynders.

Het was de eerste ontmoeting tussen de premier en Ban-Ki Moon. Vorige maand sprak Di Rupo zowel Nassir Abdulaziz al-Nasser, de voorzitter van de algemene vergadering, als Antonio Gutierrez, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

En er staan nog contacten binnen VN-kader op het programma. In juni trekt de premier naar Rio de Janeiro voor de Rio+20-top rond Duurzame Ontwikkeling en in september is er de algemene vergadering van de VN in New York.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees