Schmallenbergvirus bij meer dan 400 Belgische bedrijven vastgesteld

Bij 412 Belgische bedrijven is het Schmallenbergvirus vastgesteld. Dat blijkt uit de laatste update van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het gaat om 243 rundveebedrijven, 167 schapenbedrijven en 2 geitenbedrijven. Twee weken geleden waren nog 312 bedrijven besmet.

De stijging van het aantal besmettingen doet zich zo goed als enkel voor bij de rundveebedrijven. Twee weken geleden waren nog maar 145 rundveebedrijven besmet. 'Die stijging heeft te maken met het kalverseizoen dat nu volop bezig is', zegt het FAVV.

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat in november 2011 in Duitsland werd ontdekt in monsters van runderen en schapen. Sindsdien werd het al aangetoond in verschillende Europese landen. Bij schapen geeft een besmetting bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder (onder andere koorts, geen eetlust) en verdwijnen ze na enkele dagen. Er bestaat geen vaccin of remedie tegen het virus. Het is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees