Belasting superrijken raakt niet door Amerikaanse Senaat

Belasting superrijken raakt niet door Amerikaanse Senaat

Aanhangers van de Tea Party-beweging betogen tegen de 'Buffett-rule' van president Obama. Foto: AFP

De 'Buffett-rule' van de Amerikaanse president Barack Obama om de belastingschalen in evenwicht te brengen en de miljonairs meer te doen betalen, is maandag door de Amerikaanse Senaat verworpen.

De Senaat verwierp de motie met 45 stemmen tegen en 51 stemmen voor. Er waren 60 stemmen van de 100 nodig opdat de motie zou aangenomen worden.

President Obama verdedigt sinds september 2011 zijn 'Buffett-rule', die erop neerkomt dat jaarlijkse inkomens van meer dan een miljoen dollar voor minstens dertig procent belast zullen worden. Voor inkomens van minder dan 250.000 dollar per jaar blijven de belastingschalen ongewijzigd.

'Rechtvaardiger belastingsysteem'

Volgens de Democraten zou de maatregel een besparing van minstens 47 miljard dollar over 10 jaar betekenen.

'Vandaag (...) zullen we zien wie voorstander is dat iedereen rechtvaardig betaalt en wie de miljonairs en miljardairs voor om het even welke prijs wil blijven verdedigen', had de Democraat Charles Schumer gezegd voor de stemming.

Het voorstel draagt de naam van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett. In een opiniestuk in The New York Times riep hij politici op om de belasting van de superrijken te verhogen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees