Kamer keurt snellere procedure uithuiszetting bij huiselijk geweld goed

De Kamercommissie Justitie heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat een snellere procedure invoert voor de uithuiszetting in geval van intrafamiliaal geweld. Daardoor kan de procureur een dader van huiselijk geweld onmiddellijk voor maximaal tien dagen uit de woonst kan zetten wanneer er geweld dreigt of gepleegd is.

Momenteel kan een slachtoffer van partnergeweld naar de vrederechter stappen om voorlopige maatregelen te vragen, maar dat kan enige tijd in beslag nemen.

Een wetsvoorstel van Kamerlid Lanjri, dat werd gekoppeld aan een gelijkaardig wetsontwerp van haar partijgenote Sabine de Bethune dat eerder in de Senaat groen licht kreeg, wil die lacune in de wetgeving aanpassen.

De tekst die dinsdag langs de bevoegde Kamercommissie passeerde, laat toe dat de procureur onmiddellijk een uithuiszetting van maximaal tien dagen oplegt. Het bevel verhuist nadien naar de vrederechter, die met beide partijen moet horen en die de uithuiszetting eventueel kan verlengen tot maximaal drie maanden. Het gaat overigens niet alleen om geweld tussen koppels, maar ook op kinderen, ouders en grootouders.

Corrigeer

NIEUWS