1.464.065 gepensioneerden en andere steuntrekkers krijgen aangifte vooraf ingevuld

Fiscus betaalt sneller terug

Fiscus betaalt sneller terug

Foto: IMAGEGLOBE

Bijna anderhalf miljoen gepensioneerden en andere steuntrekkers krijgen dit jaar hun belastingaangifte vooraf ingevuld toegestuurd. Tegen volgend jaar wil de fiscus nog beter doen en ook op de belastingbrieven van het doorsnee gezin de cijfertjes al invullen. Maar dan moeten de banken wel mee willen.

Vanaf vandaag kunt u uw belastingbrief in de bus krijgen. Bovendien staat ook Tax-on-web open. Minister van Financiën Steven Vanackere stelde gisteren de krijtlijnen van de belastingaangifte van dit jaar voor. Opvallend is het grote aantal mensen dat hun aangifte vooraf ingevuld opgestuurd krijgt.

Carlos Six, de topman van de personenbelastingen, hoopt in de toekomst met de banken afspraken te kunnen maken over de gegevens van woonleningen, zodat ook het doorsnee gezin een ingevuld aangifteformulier krijgt.

Wie eerst invult, krijgt eerst terug

Het computersysteem Tax-on-web is sinds gisteren operationeel. Iedereen kan dus zijn belastingaangifte via die weg beginnen invullen. Er niet mee wachten heeft zo zijn voordelen, zeker voor wie zeker is dat hij geld terugkrijgt van de fiscus: de computeraangiftes worden in volgorde afgehandeld. Wie ze eerst indient, krijgt dus eerst zijn centen. Globaal hoopt minister van Financiën Steven Vanackere dit jaar nog 5,4 miljoen aanslagen af te handelen. Dat zijn er 400.000 meer dan vorig jaar en meer dan anderhalf miljoen meer dan drie jaar geleden. In de begroting voor dit jaar is zelfs 2,4 miljard euro extra voorzien om die toename te betalen.

Nog amper 1,85 miljoen papieren aangiftes

De fiscus hoopt dit jaar amper 1,85 miljoen papieren aangiftes binnen te krijgen. Voor het eerst in jaren wordt geen stijging van de aangiftes via Tax-on-web verwacht. Dit komt door de toename van de vooraf ingevulde aangiftes. Net als vorig jaar verwacht Tax-on-web 3,1 miljoen computeraangiftes, waarvan een deel door particulieren zelf gebeurt, een deel door de boekhouder en een stuk door ambtenaren die aangiftes voor de burger invullen.

Tax-on-web kan nu ook via Zoomit

U kan uw aanslagbiljet nu ook via Zoomit binnen krijgen. Dat is een betalingssysteem via het internetbankieren van de meeste grote banken. Wie wil krijgt zijn facturen van bv. nutsbedrijven aangeboden via Zoomit en heeft dan bij het openen van zijn internetbanksysteem enkel zijn toestemming te geven opdat een betaling uitgevoerd wordt. Vanaf nu is het dus ook mogelijk de belastingaangifte binnen Zoomit te doen.

Geen regering, geen veranderingen

Voor het eerst in jaren is er nauwelijks iets veranderd aan de belastingaangifte. Doordat er zolang geen regering was, zijn er nauwelijks nieuwe aftrekposten bedacht. Er komen amper dertien codes bij, terwijl er vier verdwijnen. Zo is er geen belastingvermindering meer voor wie een zonneboiler installeert.

Aangifte moet vroeger binnen

De papieren aangifte moet dit jaar al op 28 juni binnen zijn. 30 juni valt op een zaterdag en de fiscus wil de tijd hebben de enveloppen te verwerken. De fiscus vraagt die naar het scanningcentrum in Gent op te zenden, maar men mag ze ook gewoon in zijn eigen belastingkantoor droppen. Wie de aangifte via Tax-on-web doet, heeft tijd tot 17 juli. Wie zijn boekhouder inschakelt tot 31 oktober.

Klik hier voor info over het online invullen van uw aangifte.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees