Acht miljoen voor Oostenrijkse slachtoffers van seksueel misbruik

Een commissie bijeengeroepen door de Oostenrijkse Katholieke Kerk gaat acht miljoen euro aan financiële hulp toekennen aan slachtoffers van seksueel misbruik en mishandeling binnen de katholieke instellingen van het land.

De commissie onderzocht sinds eind maart 2010 zo'n 702 gevallen. Ze werd opgericht na een reeks beschuldigingen tegen priesters over feiten die zich meestal afspeelden tussen 1960 en 1980.

Schadevergoedingsfonds

In 613 gevallen werd een positieve beslissing genomen. De slachtoffers zullen financiële hulp krijgen en therapiesessies, aldus de voorzitter van de commissie, Waltraud Klasnic. De vergoedingen zullen komen uit een schadevergoedingsfonds dat werd opgestart door de Kerk.

Ongeveer twee derden van de 1.244 slachtoffers die zich hebben gemeld bij de commissie, hebben te maken gehad met seksueel misbruik en ongeveer de helft van hen was tussen tien en dertien jaar oud wanneer het misbruik begon, meldde de commissie.

Drie vierden van de slachtoffers zijn mannen en de mishandelingen duurden gemiddeld vier jaar. De leden van de commissie hopen voor het einde van het jaar alle wachtende aanvragen nog te behandelen.

De commissie werd eind maart 2010 in het leven geroepen door de kardinaal en aartsbisschop van Wenen Christoph Schönborn. Ze moet op een onafhankelijke manier onderzoek voeren naar de beschuldigingen van seksueel misbruik en mishandeling door vertegenwoordigers van de Kerk.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees