VS vragen van België 15 miljoen dollar voor Afghanistan

Premier Di Rupo en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Foto: EPA

Ons land gaat ook na 2014 geld blijven vrijmaken voor Afghanistan. Dat bevestigt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Premier Di Rupo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ontmoet over de zaak. De VS willen immers dat België jaarlijks 15 miljoen dollar ophoest. De premier benadrukt dat het precieze bedrag nog niet vastligt.

Momenteel torsen de VS zowat 90 procent van de kosten voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidstroepen. Washington wil dat de Navo-partners een groter deel van het kostenplaatje voor hun rekening nemen. 

Eind dit jaar begint ons land zijn troepen terug te trekken uit Afghanistan. Eerst uit Kaboel, maar eind 2014 moeten alle Belgische militairen er weg zijn.

Vanaf 2015 zouden de Afghaanse troepen dan op eigen benen moeten staan. Kaboel kan vanaf dan echter nog rekenen op steun van ongeveer 4,1 miljard dollar per jaar, waarvan 2,3 miljard komt uit de Verenigde Staten. 

Belgische inspanning voor Afghanistan stopt niet na 2014

De Belgische inspanning stopt dus niet voor Afghanistan na 2014. Het is immers de bedoeling om vanaf 2015 zowat 15 miljoen dollar per jaar vrij te maken voor de heropbouw van het land. Dat bevestigde minister De Crem vanmorgen op Radio 1. Amerika verwacht van ons land dat die betaling doorloopt tot 2024.

Vanavond wordt daarover een EU-Navo-top gehouden. Premier Di Rupo had alvast een onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over Afghanistan en de Belgische bijdrage.

Wat gebeurt er met dat geld?

Ons land wil zeer goed weten wat er met het geld zal gebeuren. Maar het engagement is er. 'Afghanistan is onze belangrijkste militaire operatie. Het is belangrijk voor de stabiliteit in de regio en in de wereld,' aldus nog De Crem.

Bij de aanvang van de NAVO-top in Evere zei secretaris-generaal Rasmussen vanmorgen dat alle landen die betrokken zijn bij de militaire operatie in Afghanistan een 'faire bijdrage' moeten betalen voor de ondersteuning van het Afghaanse leger en de politiediensten.

Het is tenslotte goedkoper om de Afghanen financieel te steunen dan om zelf politieman te spelen in het land, aldus de NAVO-baas.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees