Donderdag 19/4/2012 (Slot)

Spanje en VS wegen op beurzen

Aanhoudende kopzorgen omtrent de financiële gezondheid van Spanje speelden de beleggers donderdag overal in Europa parten. Ook in Brussel, waar de Bel20 0,92 procent verloor tot 2.237 punten.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Nochtans hebben zowel Frankrijk maar vooral Spanje vandaag met succes staatspapier geveild. Er werd vooral naar het Spaans resultaat uitgekeken. Tijdens een eerdere veiling dinsdag was er een grote vraag naar kortlopende obligaties, maar aan een hoge rente.

Spanje kon uiteindelijk voor 2,54 miljard euro obligaties veilen met looptijden van twee en tien jaar. Het opgehaalde bedrag lag boven het vooropgestelde bedrag, tussen 1,5 en 2,5 miljard euro.

De rente op het staatspapier met een looptijd van tien jaar kwam uit op 5,7 procent, iets hoger dus dan de 5,403 procent bij een vorige veiling in januari. De vraag was 2,42 keer groter dan het aanbod.

Er werd vol spanning uitgekeken naar de operatie, want de onrust over de financiële toestand van Spanje nam de afgelopen dagen weer toe. De beurzen reageerden deze ochtend dan ook positief op de geslaagde verkoop.

Na de middag sloeg dat sentiment om toen bleek dat vorige week in de Verenigde Staten meer mensen dan verwacht bij de overheid aanklopten voor werkloosheidssteun. De vrees bestaat daardoor dat de Amerikaanse arbeidsmarkt opnieuw kan stilvallen.  

Indexen

De Dax in Frankfurt zakte 0,90%. De AEX in Nederland viel 1,04% terug en de CAC40 in Parijs liep 2,05% terug. De Londense Footsie bleef rond de nul resideren. Onze Bel20 liep 0,92% terug.

Aandelen

De aanhoudende onzekerheid omtrent de schuldencrisis in een aantal eurolanden leidde tot nieuwe verliezen op de aandelenmarkten. In Brussel zakte KBC met 4,31 procent tot 13,77 euro. Verzekeraar Ageas slaagde erin het verlies te beperken tot 0,43 procent en eindigde op 1,41 euro.

Veel echt grote verliezers waren er niet binnen de Bel20-index. Bekaert maakte een vrij slechte beurt door 3,08 procent af te kalven tot 20,31 euro, Elia gleed 1,85 procent weg tot 32,68 euro.

Maar chemiebedrijf Solvay klom 0,66 procent tot 89,78 euro en Ackermans & van Haaren steeg zelfs met 1,21 procent tot 62,95 euro.

Op de brede markt zette Dexia zijn lijdensweg verder. Dit keer zakte de koers met 9,09 procent tot een slot van 0,20 euro. De polemiek vandaag rond de staatswaarborgen van Dexia zal daar niet vreemd aan zijn. 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees