Bertrand Sassoye en drie kompanen buiten vervolging gesteld voor terrorisme

BRUSSEL - De Brusselse raadkamer heeft donderdagochtend oud-CCC-kopstuk en drie anderen buiten vervolging gesteld voor terrorisme. De vier werden door het federaal parket verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar de raadkamer ziet daar geen aanwijzingen voor. Het viertal is wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor poging tot valsheid in geschrifte.

Sassoye, RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi, ex-gangster Constant Hormans en de Libanees Abdallah Ibrahim Abdallah worden er door het federaal parket van verdacht te hebben deelgenomen aan de activiteiten van de Italiaanse Partito Comunista Politico-Militare (PCPM). Bij huiszoekingen in Italië bij leden van die organisatie werden pasfoto's van het viertal aangetroffen met post-its met het handschrift van Sassoye.

Weinig aanwijzingen

Die vondst gaf de aanleiding voor een onderzoek door het federaal parket en een kortstondige aanhouding van de vier in 2008. De Brusselse raadkamer heeft nu beslist dat er te weinig aanwijzingen zijn om de vier te vervolgen voor terrorisme. 'De raadkamer oordeelt dat de loutere sympathie voor een organisatie waarvan één van de takken zich met de gewapende strijd zou bezighouden, niet voldoende is om als deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering te worden beschouwd', zegt Alexis Deswaef, de advocaat van Constant Hormans.

De vier mannen moeten zich voor de correctionele rechtbank wel verantwoorden voor poging tot valsheid in geschrifte en Sassoye voor het bezit van een toestel dat de gsm-communicatie kan verstoren. Het federaal parket heeft wel 15 dagen tijd om in beroep te gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio