Burgemeester van Zwijndrecht Willy Minnebo onverwacht overleden

ZWIJNDRECHT - Willy Minnebo, de burgemeester van Zwijndrecht, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hoewel Minnebo al een jaar tegen een zware darmkanker vocht, is zijn dood toch onverwacht. Twee weken geleden had hij nog aangekondigd dat hij opnieuw de lijst van Groen zou trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Willy Minnebo, de eerste burgemeester van Groen in ons land, was sinds 1995 aan het bewind in Zwijndrecht. Hij was al van jonge leeftijd politiek actief, eerst bij de Kommunistische Partij in Burcht en later in de fusiegemeente Zwijndrecht als lid van Agalev en nadien van Groen.

Hoewel er in het voorjaar van 2011 een tumor bij hem werd gevonden, bleef hij hoopvol dat hij de ziekte zou overwinnen en dat hij als lijsttrekker aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zou kunnen deelnemen. 'Willy was van plan om in oktober nog een laatste keer deel te nemen aan de verkiezingen, om zo aan twintig jaar burgemeesterschap te komen', zegt schepen en partijgenoot André Van de Vyver, die Minnebo omschrijft als een 'uniek figuur die steeds aanspreekbaar was voor zijn burgers'.

'Zijn deur stond altijd open, voor iedereen'

'In 2006 haalde onze partij dankzij hem nog 10 van de 25 zetels binnen bij de lokale verkiezingen. Maar eigenlijk stond hij boven alle partijen', aldus Van de Vyver. 'Ook de reacties op straat bewijzen zijn populariteit. Ik ken dan ook niemand die zijn functie als burgemeester op die manier uitoefende. Zijn deur stond werkelijk altijd voor iedereen open.'

Hoe Groen het overlijden van de lijsttrekker zal opvangen, is voorlopig nog niet duidelijk.

De gemeente zal een rouwregister neerleggen in het administratief centrum aan het Binnenplein. Dit rouwregister is toegankelijk vanaf maandagochtend, dagelijks van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S