Zaterdagochtend kondigde Wefaq, de belangrijkste sjiitische oppositiegroep, aan het lichaam van de 36-jarige martelaar Salah Abbas Habib Musa te hebben gevonden nabij het dorp Chakoera, niet ver van Sakhir, waar de politie vrijdag een manifestatie tegen de soennitische dynastie in het land gewelddadig uiteendreef. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring dat de dood van Musa ’wordt behandeld als een moord’, maar wil niets kwijt over de doodsoorzaak.

Na de bekendmaking van het nieuws kwam een menigte bijeen nabij Darraz, een sjiitisch dorp op 10 kilometer ten noorden van het circuit van Sakhir, waar zondag de Grote Prijs Formule 1 van Bahrein wordt gereden. De manifestanten scanceerden vijandige slogens tegenover het regime. Een mars richting het circuit kwam er echter niet vanwege een grote politieaanwezigheid.

Ook in andere sjiitische steden rond de hoofdstad braken hier en daar manifestaties uit, waarbij de anti-oproereenheden onder meer traangas inzetten, zo getuigden inwoners.

De 'Grote Prijs van het Bloed'

De oppositie in Bahrein bestempelt het peperdure, prestigieuze F1-gebeuren als de 'Grote Prijs van het Bloed', en wil het F1-gebeuren nu gebruiken om de internationale media-aandacht op de politieke repressie te vestigen. 

De golf van antiregeringsprotesten van de sjiitische meerderheid en het door de soennitische regering gehanteerde geweld leidden vorig jaar tot de afgelasting van de Grand Prix. Sinds het begin van de opstand in Bahrein zijn zeker vijftig mensen omgekomen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees