Maxim Iglinskiy voert straf nummer op en wint 98ste Luik-Bastenaken-Luik

Net toen iedereen dacht Vincenzo Nibali laureaat zou worden van Luik-Bastenaken-Luik, snelde Maxim Iglinskiy naar de Italiaan toe. De renner van Astana kwam bij Nibali, en ging erop en erover. Nibali werd uiteindelijk tweede, Gasparatto sprintte naar de derde plek. Eerste Belg werd Jelle Vanendert, die tiende eindigde. Philippe Gilbert, winnaar van vorig jaar, kwam als zestiende over de streep.

Onder een stralende zon en een licht windje begonnen 199 renners aan de 98ste editie van Luik-Bastenaken-Luik. Lang kon Igor Anton daar echter niet van genieten, want de Spanjaard viel in de neutrale zone. Met een sleutelbeenbreuk moest de renner van Euskaltel de koers verlaten.

Het peloton liet in het begin van de koers niemand gaan en elke vluchter werd opnieuw opgepikt. De Belg Kevyn Ista, de Duitser Simon Geschke en de Italiaan Dario Cataldo zorgden voor de eerste echte goede ontsnapping van de dag. Even later sloten Reinier Honig, Gregory Habeaux en Alessandro Bazzana bij de koplopers aan.

Opschudding

Op de eerste klim van de dag, de Côte de La Roche-en Ardenne, kwam Simon Geschke als eerste boven en deed dat later ook op de Côte de Saint-Roch. Ondanks de koude en de regen, hield Katusha het tempo strak in het peloton. Wel grote opschudding op de Côte de Stokeu, waar Simon Geschke viel en uit het hoofd bloedde. De Duitser kroop echter weer op de fiets en klom moedig alleen de Stokeu omhoog. Ook pech voor Samuel Sanchez. De winnaar van de meest recente Ronde van het Baskenland reed lek en moest in de achtervolging. 

Lotto-Belisol - BMC

Op 85 kilometer van Luik gingen Pierre Rolland, Vasil Kiryenka en David Le Lay ervandoor, op zoek naar de koplopers. In het peloton sloegen Lotto Belisol, met Jelle Vanendert en Jurgen Van den Broeck, en BMC, met Philippe Gilbert, de handen in elkaar om de forcing te voeren. Zij volgden op anderhalve minuut van de ondertussen acht koplopers. Op de Côte du Maquisard moest Reinier Honig echter lossen, en op de Mont-Theux was het de beurt aan Gregory Habeaux. Ook Kevyn Ista kon na tweehonderd kilometer de kopgroep niet langer volgen. 

Nibali

Na de forse beklimming van La Redoute waren ze vooraan nog met drie: Cataldo, Kiryenka en Rolland. In het peloton was een heel attente Philippe Gilbert te vinden, alsook Van den Broeck, Vanendert, Sanchez, Rodriguez, Cunego, Freire en Monfort. Geen spoor weliswaar van de Schleck-broers. Op de Roche aux Faucons ging Vincenzo Nibali als een duivel uit een doosje zijn kans, Gilbert reageerde attent. Nibali trok echter stevig door en kon de Waal van zich afschudden.

Razendspannende finale

Op 12 kilometer van de streep, smolt alles samen, waardoor er geen sprake meer was van de vroege koplopers. Er was echter geen samenwerking in de achtervolging, waardoor Nibali een steeds grote voorsprong opbouwde. Maxim Iglinkskiy liet zich niet ontmoedigen, snelde naar Nibali toe en maakte de finale razendspannend. De Kazach kwam bij Nibali en liet hem genadeloos achter. Steendood reed de renner van Astana naar de finish van de 98ste Luik-Bastenaken-Luik, na een zeer straf nummertje. 

Uitslag:

1. Maxim Iglinskiy (Kaz) 258 km in 6u42'30"
2. Vincenzo Nibali (Ita) op 21"
3. Enrico Gasparotto (Ita) 36"
4. Thomas Voeckler (Fra) z.t.
5. Daniel Martin (Ier)
6. Bauke Mollema (Ned)
7. Samuel Sanchez (Spa)
8. Michele Scarponi (Ita)
9. Ryder Hesjedal (Can)
10. Jelle Vanendert

 

Corrigeer