Bedrijven stomen zich klaar voor sociale verkiezingen

Bedrijven stomen zich klaar voor sociale verkiezingen

Foto: jobat.be

Bedrijven en werknemers maken zich stilaan op voor de sociale verkiezingen, die van 7 tot en met 20 mei plaatsvinden in 6.738 ondernemingen. Waar gaan die verkiezingen over, en zijn die nog relevant?

De liberale vakbond ACLVB weet al precies over hoeveel kandidaturen ze beschikt in heel België: 11.692 (arbeiders, bedienden, jongeren en kaderleden) voor het CPBW en 10.644 voor de ondernemingsraden. Dat is een stijging van 17 procent vergeleken met de verkiezingen in 2008, meldt de vakbond. De andere vakorganisaties beschikken nog niet over exacte cijfers. ‘Het ACV heeft daar nog geen zicht op’, zegt woordvoerder David Vanbellinghen. ‘De administratieve verwerking is nog volop bezig. Als je weet dat we in 2008 zo’n 63.000 kandidaten telden, begrijp je dat dit niet in een handomdraai klaar is.’ 

De vakbonden schuiven in de aanloop naar de sociale verkiezingen de meest heikele thema's en strijdpunten naar voren. Hun kandidaten kiezen daaruit de thema's die hen het meest liggen of die relevant zijn voor hun werkomgeving. Een overzicht van wat er dit jaar op het bord ligt: ‘Een eerste thema dat aan bod komt in de federale campagne van het ABVV is meer koopkracht en kwaliteitsvolle jobs’, vertelt Martine Vandevenne. ‘Stress, veiligheid en welzijn op het werk, is een tweede groot luik. Loongelijkheid voor vrouwen en mannen en meer evenwicht tussen werk en privéleven is een derde belangrijk item.

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees