Mode

Jodenster op T-shirt Urban Outfitters doet stof opwaaien

Jodenster op T-shirt Urban Outfitters doet stof opwaaien

Het T-shirt in de webshop van Urban Outfitters. Foto: www.urbanoutfitters.com

Een geel T-shirt met op de linkerborstzak een ster maakt deel uit van de nieuwe collectie van Urban Outfitters. Wie het T-shirt van naderbij bekijkt gaat zich toch vragen stellen. Een zespuntige ster geplaatst op een gele achtergrond op de linkerborst. Een Jodenster?

Het T-shirt is sinds vorige week te koop op de webshop van de Amerikaanse keten Urban Outfitters. Het kledingstuk kost 100 dollar, wat beduidend meer is dan de andere T-shirts uit de collectie. De Anti-Defamation Legue (ADL) in Philadelphia, die de strijd aangaat met antisemitisme, veroordeelt het kledingmerk.

'Wij vinden het gebruik van dergelijke symbolen getuigen van slechte smaak bij de producenten. We zijn gechoqueerd dat Urban Outfitters het product verkoopt aan zijn klanten', reageerde Barry Morrison, de regionale directeur van de beweging.

Urban Outfitters zelf blijkt een voorliefde te hebben voor controverse. In 2004 kreeg het de Joodse gemeenschap al eens over zich heen, door een T-shirt te verkopen met de tekst 'Everybody loves a Jewish girl', tegen een achtergrond van dollartekens en winkeltasjes. Na druk van deADL werd het shirt uit de verkoop gehaald.

Ook verkoopt Urban Outfitters kleding van het merk Obey, dat anti-christelijke en anti-kapitalistische boodschappen verkondigt op kleding. Zoals bijvoorbeeld een shirt met een omgekeerd christelijk kruis. Urban Outfitters heeft nog niet gereageerd op de nieuwe aantijgingen.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees