Jos Ghysen beschuldigd van 'ongewenst seksueel gedrag'

© pn

Radio en tv-monument Jos Ghysen (85) wordt in het Canvas-programma Reyers Laat beschuldigd van jarenlang seksueel misbruik van omroepster Ireen Houben. VRT-topman Cas Goossens zou op de hoogte geweest zijn. Jos Ghysen ontkent de aantijgingen.

Bart Moerman, Tom De Leur

In de nasleep van de affaire-Van Den Driessche, komt nu ook VRT-coryfee Jos Ghysen in opspraak. Het is dat andere VRT-monument, Kris Smet (70) die het verhaal vertelde.

Volgens haar klaagt Ireen Houben aan dat Ghysen haar jarenlang heeft lastig gevallen, zonder dat ze hem ook maar kon afslaan. Houben had destijds een eigen radio-programma bij Omroep Limburg van de toenmalige BRT en was later assistente van Ghysen bij zijn programma’s.

Ze zegt dat ze stelselmatig seksueel geïntimideerd werd door Ghysen. En volgens Smet was Houben niet de enige. Ghysen werd in Reyers laat afgeschilderd als een machtsmens, die zijn positie misbruikte om van Ireen Houben een relatie af te dwingen.

Sprake van seksuele handelingen en verkrachting

Er is sprake van gedwongen seksuele handelingen en verkrachting. Kris Smet heeft de aanklacht van Houben onderzocht en waar bevonden. Smet heeft zelf ook weet van de gedragingen van Jos Ghysen.

Ze bezit een brief van de Limburger aan haar radioproducer waarin Ghysen haar geslachtsdelen op expliciete wijze prees. Volgens Smet was Houben naar VRT-baas Cas Goossens gestapt. Die had haar gezegd de zaak nog even aan te kijken, omdat Ghysen toch bijna met pensioen was. Als ze zweeg, kon ze wel een overplaatsing naar Brussel krijgen.

Houben vertelde haar verhaal gisteren eerst op het forum van de website van De Standaard. In de krant was eerder een opiniestuk van Kris Smet verschenen waarin ze vertelt hoe vaak het haar overkomen is dat mannen haar belaagden, en zij daar toch altijd over zweeg.

Smet hoopt dat de affaire-Pol Van Den Driessche daar verandering in kan brengen. Zelf was ze nog voorzitter van de Commissie Gelijke Kansen van de VRT, en ook die trad nauwelijks op. ‘Nu schaam ik me over mijn stilte’, schrijft ze. Zo was er in de theateropleiding een leraar die haar probeerde te kussen, een befaamd televisieregisseur wou haar naar huis brengen en tasttte onder haar rok, terwijl een producer met zijn hand in haar decolleté probeert te glippen.

Jos Ghysen: 'Van misbruik is geen sprake'

In een reactie op de woorden van Smet, deed Houben haar verhaal. We confronteerden Jos Ghysen deze avond nog met de beschuldigingen van Ireen Houben, maar hij lachte ze weg. ‘Ik heb dat programma niet gezien, dus ik weet niet wat er gezegd werd’, zei hij.

Ghysen beaamde dat hij jarenlang heel nauw samengewerkt heeft met Ireen Houben. ‘We waren heel close, dat is waar. Maar iedereen had toen toch een assistente. Van misbruik is helemaal geen sprake.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen