Scoutsleider Scott: 'Liever sterven dan terugkeren'

Scoutsleider Scott: 'Liever sterven dan terugkeren'

Foto: rr

BOORTMEERBEEK - Scott Manyo, de scoutleider uit Boortmeerbeek die dreigt uitgewezen te worden ondanks een perfecte integratie, heeft het moeilijk. Sinds 12 april zit hij opgesloten in een gesloten instelling in Merksplas, waar hij zijn uitwijzing afwacht. 'Maar ik sterf nog liever dan terug te keren', zei hij aan Het Belang van Limburg.

 Scott Manyo is sinds zijn opsluiting in de gesloten instelling in Merksplas enorm verzwakt. 'Ik voel me slap en sta te trillen op mijn benen. Ik wil niet terug naar Kameroen, dan ga ik nog liever dood', zegt hij daarover in Het Belang van Limburg. 

De scoutsleider is bang dat als hij aankomt in Kameroen, hij onmiddellijk zal opgepakt worden door de politie. 'Mijn vader is een politieke opposant van de regering en is nog steeds spoorloos. Als ik in Kameroen aankom zal de politie me onmiddellijk in de boeien slaan om me uitgebreid te ondervragen en op te sluiten', zegt Manyo.

Manyo klaagde dinsdag nog over zijn aanhouding door de Belgische politie. 'Ik zat op de trein op weg naar huis toen de politie me plots vastnam en begon te slaan. Niemand moet zo mishandeld worden', zuchtte hij. Hij zei bovendien een 'beetje menselijkheid' te vragen. 'Ik kan nooit terug naar mijn land en wil in België blijven. Anderen die wél problemen veroorzaken krijgen een paspoort, ik niet.'

Volgens politici is de kans klein dat Manyo in België mag blijven, en dat meldden ook regeringsbronnen gisteren: 'Hoe dramatisch een uitwijzing ook zou zijn. Maar Manyo heeft wettelijk geen poot om op te staan.'

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio