Bekaert-onderhandelingen vorderen maar nog geen akkoord

Bekaert-onderhandelingen vorderen maar nog geen akkoord
De onderhandelingen over een sociaal plan bij staaldraadfabrikant Bekaert in Zwevegem hebben volgens de christelijke vakbond ACV ernstige vorderingen maar nog geen akkoord opgeleverd. Dinsdagnacht zaten vakbonden, directie en twee bemiddelaars tot half drie rond de tafel.

De vakbond maakt zich sterk dat het aantal gedwongen ontslagen gereduceerd zal kunnen worden. Een precies cijfer hoopt ACV-CSC Metea bij de volgende onderhandelingsronde op donderdag 26 april te bereiken.

'Er is ook toenadering rond de ontslagvergoeding voor vrijwillig vertrekkers, ontslagenen en kandidaat-bruggepensioneerden', aldus Jan Maeseele van ACV-CSC. 

De vakbond is echter niet gelukkig met de uitspraak van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als zou brugpensioen op 50 'onbespreekbaar' zijn.

'Brugpensioenen zijn de bevoegdheid van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) en niet van Van Quickenborne', aldus nog Maeseele.

'Dat hij zich nu ook in de discussie mengt, is niet ernstig. Hij moet respect hebben voor zijn collega-minister die het dossier beter kan inschatten en een verlaging van de brugpensioenleeftijd als sluitstuk voor het sociaal plan laat onderzoeken. Door de uitspraken van Van Quickenborne worden de beoogde doelstellingen om jongeren tewerkstellingskansen te geven zwaar bemoeilijkt.'

Bij Bekaert staan 609 banen op de helling bij de vestigingen in Zwevegem, Deerlijk, Ingelmunster en Aalter. Op donderdag 26 april vindt de volgende onderhandeling plaats. Dit is de laatst voorziene datum voor de beoogde datum voor het finaliseren van het sociaal plan op 30 april.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees