Pukkelpopstorm boort resultaat Veiling Haspengouw de grond in

SINT-TRUIDEN - Door de hevige 'Pukkelpopstorm' en de daarop volgende hagelbuien in augustus 2011 heeft Veiling Haspengouw in Sint-Truiden een mager jaar geboekt. Eenmalige herstructureringskosten deden het resultaat verder kelderen tot een verlies van 1,6 miljoen euro.

Veiling Haspengouw had, na het normale jaar 2010, uitzicht op een goed 2011. Alle tekenen voor een prima oogst werden echter tenietgedaan door de hevige storm die onder meer de Pukkelpopweide teisterde op 18 augustus 2011. Daardoor werd het volume aangeleverd fruit met 7 procent verminderd (tot 109.000 ton) en volgde een negatieve evolutie in de prijsvorming. De verkoop daalde met 1 procent naar een omzet van 64 miljoen euro.

Daardoor daalde het resultaat van Veiling Haspengouw in 2011 tot een verlies van 1,6 miljoen euro. Een andere oorzaak daarvan is de boeking van waardeverminderingen op vorderingen ten opzichte van een dochterbedrijf, een gevolg van een herstructurering.

Fruit dat het in 2011 wel goed deed, waren de aardbeien (die wel minder opbrachten), de bessen, de kersen en het appelras Kanzi, dat aan de negatieve prijsevolutie wist te ontsnappen. Negatieve uitschieter waren de peren met een daling in aanvoer van 14 procent en een middenprijs die 6 procent lager lag dan in 2010.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees