Verbod op religieuze politieke partijen in Libië

Verbod op religieuze politieke partijen in Libië

Foto: reuters

De Libische Overgangsraad heeft een nieuwe wet uitgevaardigd die partijen verbiedt die zijn gebaseerd op religieuze principes. Islamisten die willen deelnemen aan de aankomende verkiezingen hebben de onverwachte actie van de raad verworpen.

Woordvoerder van de raad, Mohammed al-Hareizi, zei dat de maatregel is genomen om de nationale eenheid te behouden. 'Partijen zouden niet op etnische of religieuze ideologieën gestoeld moeten zijn', zei hij. 'We willen niet dat de regering verdeeld raakt door deze ideologische verschillen.'

Over twee maanden vinden in Libië verkiezingen plaats. Er wordt dan een comité bestaande uit tweehonderd leden gekozen die een nieuwe grondwet moeten schrijven en een regering moeten vormen.

De Moslimbroederschap heeft de stap van de regering verworpen. 'Dit is geen democratie', stelt woordvoerder Mohammed Gaira. 'We begrijpen deze wet niet (...) Het kan niets betekenen of het kan betekenen dat niemand van ons aan de verkiezingen kan deelnemen. Wij zijn een nationalistische partij en de islam is onze religie. Deze wet is onacceptabel en alleen in het voordeel van liberalen.'
 
In verschillende Arabische landen hebben islamitische partijen en bewegingen het machtsvacuüm opgevuld dat ontstond na de instorting van autoritaire regime tijdens de Arabische Lente. In Tunesië en Egypte kregen islamitische partijen tijdens verkiezingen een aanzienlijk deel van de stemmen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees