Wiggins grijpt de macht in Romandië

Bradley Wiggins is de nieuwe leider in de Ronde van Romandië. De Brit van Team Sky was de snelste in een groepssprint in de eerste rit van de Zwitserse rittenkoers. Die ging over 184,5 km van Morges naar La Chaux-de-Fonds. De Nederlander Lieuwe Westra werd tweede, de Italiaan Paolo Tiralongo derde. Serge Pauwels was met een zevende plaats beste Belg.

Wiggins zette zijn sprint van erg ver in, maar hield stand. De Nederlander Lieuwe Westra en de Italiaan Paolo Tiralongo kwamen nog gevaarlijk opzetten, maar sneuvelden in het wiel van de winnaar van Parijs-Nice. Wiggins neemt de leiderstrui over van ploegmakker Geraint Thomas die gisteren de proloog won. 

Kenny Dehaes had samen met Martin Kohler, Angelo Tulik en Jimmy Engoulvent de ontsnapping van de dag verzorgd. Op dertig kilometer van het einde werd het viertal gegrepen. Het golvende parkoers had toen al aardig wat slachtoffers gemaakt. Een groep van slechts een vijftigtal renners bleef over. Zonder Denis Menchov, die in de bevoorrading afgestapt was. Het regende aanvallen in de finale. De beste poging kwam van Daniel Navarro, met Rinaldo Nocentini en Maxime Mederel. Vooral de renners van Rabobank en Movistar toonden zich bijzonder bedrijvig, maar niemand kon de spurt ontlopen. In die spurt zette Bradley Wiggins zich van ver op kop en die koppositie stond hij niet meer af.

'En nu de eindzege'

'En dat ondanks een lekke band op 25 km van de finish', aldus de Brit. 'De ploegmaats deden fantastisch werk om me terug te brengen. Met deze overwinning bedank ik hen daarvoor. Dat ik aan de eindzege denk is zonneklaar. Met een tijdrit als afsluiter kan ik niet anders.'


Rituitslag

1. Bradley Wiggins (GBr) 184 km in 4u50'23"
2. Lieuwe Westra (Ned)
3. Paolo Tiralongo (Ita) allen
4. Tejay Van Garderen (VS)
5. Maciej Paterski (Pol) zelfde
6. Vasil Kirijenka (WRu)
7. Serge Pauwels tijd
8. Daniele Pietropolli (Ita)
9. Ryder Hesjedal (Can)
10. Pieter Weening (Ned)

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier.


Stand

1. Bradley Wiggins (GBr) in 4u53'51"
2. Michael Rogers (Aus) op 7"
3. Bauke Mollema (Ned) 9"
4. Stef Clement (Ned)
5. Andrew Talansky (VS) 11"
6. Wilco Kelderman (Ned)
7. David Zabriskie (VS) 12"
8. Simon Spilak (Svn)
9. Ruben Plaza (Spa)
10. Tiago Machado (Por)

Corrigeer