Ook Vlaanderen heeft een Piratenpartij

Vlaanderen is een politieke beweging rijker: de Piratenpartij. Woensdagavond werden op een boot in Mechelen de eerste 'crews' voorgesteld die zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij komt al zeker op in Antwerpen, Leuven en Gent.

De Piratenpartij presenteert zich als een burgerrechtenpartij die een transparante overheid en directe inspraak hoog in het vaandel voert.

De eerste Piratenpartij werd in 2006 opgericht in Zweden en intussen is de beweging aanwezig in 54 landen. 'De Piratenpartij heeft nu reeds 189 verkozenen in vijf Europese landen. Dit is geen eendagsvlieg, maar een van de snelst groeiende bewegingen ooit', zegt Elise Meekers.

Prioriteiten zijn het creëren van een transparante overheid en radicaal meer inspraak. 'Consequentieloze referenda en machteloze inspraakorganen lusten we niet meer. Laat de burger meedenken, meeschrijven en stemmen wanneer het relevant wordt', zegt Meekers. Verder verzet de Piratenpartij zich tegen de aantasting van de privacy en tegen de auteursrechtenindustrie.

In Antwerpen, Leuven en Gent zal de Piratenpartij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, in Mechelen is een afdeling in oprichting. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S