Maxime Verhagen stelt zich niet meer verkiesbaar voor CDA

Maxime Verhagen stelt zich niet meer verkiesbaar voor CDA

Maxime Verhagen. Foto: epa

De ontslagnemende Nederlandse vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor zijn partij CDA. Dat heeft de politicus woensdagavond aangekondigd in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Verhagen (55) had al gezegd dat hij geen lijsttrekker wil worden. Hij heeft nu ook besloten dat hij na de verkiezingen niet meer wil terugkeren in de Tweede Kamer. Of hij eventueel wel beschikbaar is voor een functie in een nieuw kabinet, is nog onduidelijk. Hij gaat er komende zomer over nadenken wat hij verder gaat doen, zei hij. Maar zeg nooit nooit, voegde hij eraan toe.

Tropenjaren

'Ik zit deze week op de kop af 26 jaar in een gekozen politieke functie', vertelde Verhagen. De laatste tien jaar waren volgens hem tropenjaren. Wie op de kandidatenlijst van het CDA gaat staan, moet beschikbaar zijn om vier jaar in de Tweede Kamer te zitten, vindt Verhagen. Hij heeft zich elke keer afgevraagd of hij weer volledig gemotiveerd is om dat voor die hele periode te doen. 'Ik heb besloten om me niet beschikbaar te stellen voor de lijst', constateerde hij.

Verhagen begon als CDA-fractiemedewerker in de Tweede Kamer. In 1989 werd hij lid van het Europees Parlement waarna in 1994 de overstap volgende naar de Tweede Kamer. Hij bleef tot en met 2006 in de Tweede Kamer, de laatste jaren als fractievoorzitter. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Buitenlandse Zaken waarna hij vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werd in het VVD/CDA-kabinet, dat deze week viel.

Verhagen speelde een belangrijke rol bij de vorming van een gedoogconstructie met de PVV, waarover grote verdeeldheid binnen de christendemocraten bestond.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees