Zware werkstraffen voor deelnemers rellen in Anderlecht in 2008

Zware werkstraffen voor deelnemers rellen in Anderlecht in 2008

Foto: Photonews

ANDERLECHT - De deelnemers aan de rellen in Anderlecht in 2008 zijn veroordeeld tot zware werkstraffen en celstraffen. De rellen ontstonden nadat voetbalclub Anderlecht de bekerfinale had gewonnen. De rechter tilde zwaar aan de feiten. 'Het is totaal onaanvaardbaar dat een groep mensen afspreekt om de straat op te trekken om een vechtpartij te organiseren, rel te schoppen of een 'territorium te verdedigen', zoals een aantal verdachten het zelf beschrijft', klonk het.

Na de bekerfinale in 2008 waren er in het Astridpark incidenten tussen Anderlechtsupporters en allochtone jongeren. In de dagen die daarop volgden, probeerden beide kampen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor een confrontatie een week later bij het Sint-Guidostation.

De politie wist dat het tot een clash zou komen en probeerde een confrontatie dus te voorkomen. Dat lukte aanvankelijk, tot de twee groepen zich gezamelijk tegen de politie keerden. Een twintigtal mensen geraakten gewond, onder hen ook enkele agenten. Ook de materiële schade was groot: heel wat ramen van huizen en auto's in de buurt sneuvelden. De gemeente Anderlecht heeft een klacht ingediend voor bijna 25.000 euro schade.

Racisme

Verschillende relschoppers werden voor de rechtbank gedaagd. Het Brusselse parket stelde dat de motivatie van de relschoppers niet louter 'voetbalhooliganisme' was, maar ook racistische gronden had. 'In de loop van de week werd via een internetblog door allochtone jongeren opgeroepen om af te rekenen met 'de blanke racisten en skinheads van Anderlecht'', las de rechter uit het vonnis voor.

De andere kant kon rekenen op steun van een groep uit de harde kern van Charleroi-supporters, de zogenaamde 'Groupe Nation'. Die laatste groep vertoonde volgens het parket een duidelijk xenofoob en racistisch karakter. Dat was, samen met de inhoud van de blog, reden voor het parket om te oordelen dat alle betrokkenen bij de rellen racistische motieven hadden.

Zware straffen

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten. 'Het is totaal onaanvaardbaar dat een groep mensen afspreekt om de straat op te trekken om een vechtpartij te organiseren, rel te schoppen of een 'territorium te verdedigen', zoals een aantal verdachten het zelf beschrijft', klonk het in het vonnis. 'Daarenboven blijken verschillende verdachten de ernst en de draagwijdte van hun daden nog steeds niet in te zien.'

Dertien mannen kregen celstraffen van 2 jaar tot 40 maanden, zes werkstraffen van 220 tot 280 uur en één man genoot de gunst van de opschorting. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van drie mannen, onder meer de twee die veroordeeld waren voor de racistische aanval.

Verschillende burgerlijke partijen kregen ook schadevergoedingen. Zo krijgt de gemeente Anderlecht in totaal 23.998 euro en 1.100 euro rechtsplegingsvergoeding, is er 8.186 euro schadevergoeding voor de stad Antwerpen en 2.245 euro voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Twee politieagenten krijgen een voorlopige schadevergoeding van elk 2.000 euro en een derde een definitieve schadevergoeding van 293 euro.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees