Op 4 mei uitspraak over geestelijke gezondheid van Kim De Gelder

Jaak Haentjes, advocaat van Kim De Gelder Foto: Photo News

DENDERMONDE - De raadkamer van Dendermonde zal zich op vrijdag 4 mei uitspreken over de geestelijke toestand van Kim De Gelder. Of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is, heeft belang met het oog op een doorverwijzing naar assisen. Een nieuw verslag van twee psychologen van de verdediging zal meegenomen worden in het beraad.

De Gelder, die beschuldigd wordt van viervoudige moord, moest donderdag voor de raadkamer van Dendermonde verschijnen, met het oog op een doorverwijzing naar het hof van assisen. 

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, blijft ervan overtuigd dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en geen assisenproces moet krijgen. Hij heeft deze week een nieuw verslag ingediend van twee psychologen die stellen dat De Gelder inderdaad niet toerekeningsvatbaar zou zijn.

De raadkamer in Dendermonde heeft donderdagnamiddag kennis genomen van de nieuwe verdedigingsstukken. Het nieuwe verslag zal niet voor bijkomend uitstel zorgen, omdat het college van gerechtspsychiaters niet moet reageren op het verslag van de psychologen.

Het parket van Dendermonde heeft zijn vordering gehandhaafd en vroeg dat de raadkamer het dossier aanhangig maakt bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief moet beslissen of De Gelder doorverwezen wordt naar het hof van assisen.

Ook de burgerlijke partijen hebben dat gepleit. De uitspraak valt op 4 mei.

Burgerlijke partijen verwerpen nieuw verslag

In januari van dit jaar werd de zaak uitgesteld naar 26 april omdat Haentjes net voor de zitting van de raadkamer een tegenexpertise van het psychiatrisch onderzoek had ingediend. De onderzoeksrechter besliste toen dat het college van gerechtspsychiaters de tegenexpertise moest bekijken. Het college concludeerde echter opnieuw dat De Gelder toerekeningsvatbaar is.

Omdat het nieuwe verslag van psychologen komt en niet van psychiaters, moeten de gerechtspsychiaters het rapport deze keer niet bestuderen, waardoor er nu dus geen uitstel komt. De raadkamer zal het verslag wel mee in overweging nemen.  

Ann Van De Steen, die verschillende burgerlijke partijen vertegenwoordigt, verwierp het verslag van de twee psychologen. 'Het is tijd dat de raadkamer beslist om De Gelder te verwijzen, want de discussie over toerekeningsvatbaarheid zal toch opnieuw gevoerd moeten worden tijdens een assisenproces. Tijdens een openbaar proces zal duidelijk worden wie De Gelder is en welk ongelofelijk leed hij aangericht heeft.'

Kim De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees