32 politieke partijen willen deelnemen aan Griekse verkiezingen

32 politieke partijen willen deelnemen aan Griekse verkiezingen

Het Griekse parlement in Athene Foto: AP

Maar liefst 32 partijen willen deelnemen aan de verkiezingen die op 6 mei in Griekenland plaatsvinden. Dat meldde de Griekse Hoge Raad donderdag.

In het land wisselden de socialisten van Pasok en de conservatieven van Nea Dimokratia (ND) jarenlang de macht af. Dat tijdperk lijkt echter voorbij nu Griekenland zich in een economische en sociale crisis bevindt.

Uit de peilingen blijkt dat een tiental partijen boven de kiesdrempel van 3 procent zullen eindigen. Het gaat om de twee traditionele partijen en de drie andere partijen die nu al deel uitmaken van het parlement: het communistische KKE, het radicaal-linkse Syriza en het extreem-rechtse Laos.

Daarnaast zouden een aantal partijen die recentelijk doorgebroken zijn, ook in het parlement komen. Het gaat om Gouden Dageraad, een neo-nazistische formatie, en de Griekse Onafhankelijken, een populistische en nationalistische afsplitsing van ND.

De groenen, de sociaal-democratische en pro-Europese afsplitsing van Syriza en de Democratische Alliantie van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis zouden ook boven de kiesdrempel uikomen.

In totaal hadden zich 36 partijen aangediend, maar de Raad heeft vier partijen geweigerd.
Analisten verwachten na de verkiezing een coalitieregering van ND en Pasok.
 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees