'Turtelboom sprak wel met Marokkaanse premier'

Ministers Annemie Turtelboom en Didier Reynders op bezoek bij Marokkaanse premierAbdelilah Benkirane Foto: imageglobe

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft wel met de Marokkaanse premier gesproken. 'Maar', klinkt het bij het kabinet van Turtelboom, 'verschillende mensen hadden wel het gevoel dat er een probleem was omdat ze een vrouw is.'

Bij een bezoek aan de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister Turtelboom op 11 april een gesprek gehad met de Marokkaanse eerste minister Benkirane. Volgens RTLinfo zou die daarbij geweigerd hebben om met Turtelboom te praten omdat ze een vrouw is.

Op zowel het kabinet van Reynders als op dat van Turtelboom wordt dat tegengesproken: Turtelboom heeft wel gesproken met de Marokkaanse premier. 'Maar er heerste wel het gevoel dat ze een tweederangsminister is', klinkt het. 

Barbara Pas, kamerlid van Vlaams Belang, ondervroeg vanmiddag minister Reynders over het incident.

'Minister Turtelboom heeft contact gehad met de Marokkaanse minister van Justitie en met andere vertegenwoordigers van de regering', antwoordde Reynders op de vraag.

Hij zei ook dat hij het nuttig vond dat Turtelboom meereisde naar Marokko. Zo kreeg ze de mogelijkheid om de transfers van gevangenen naar Marokko te bespreken. Ze sprak er volgens Reynders ook met regeringsvertegenwoordigers over de mensenrechten in het algemeen en de rechten van de vrouwen in het bijzonder.

Om alle mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen, benadrukte de woordvoerder van Reynders nadien dat Turtelboom wél had deelgenomen aan het gesprek met premier Benkirane. 

'Aanvankelijk kwamen vooral thema's aan bod die minister Reynders aankaartte. Maar mevrouw Turtelboom heeft met de Marokkaanse premier issues als 'de rechten van vrouwen en kinderen' of 'de gelijkheid tussen mannen en vrouwen' kunnen aankaarten.'

De woordvoerder van Reynders bevestigt wel dat het gesprek aanvankelijk wat moeilijk verliep - 'er was een misverstand rond de tolken' - maar alles wat moest worden besproken, kon uiteindelijk worden besproken. 

Op het kabinet van Turtelboom werd nog benadrukt dat ze ook met andere ministers gesproken heeft, waaronder enkele van dezelfde partij als de premier.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees