Advocaat Kameroense scoutsleider Scott Manyo in beroep tegen uitwijzing

Advocaat Kameroense scoutsleider Scott Manyo in beroep tegen uitwijzing

Foto: rr

BOORTMEERBEEK - De advocaat van de 19-jarige Kameroense vluchteling, Ojong Scott Manyo, gaat vrijdag beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen tegen het bevel om het grondgebied te verlaten en tegen de beslissing van 17 april om de vorige verblijfsaanvraag onontvankelijk te verklaren.

'Als we dit goed aanpakken, kunnen we aan dit beroep schorsende werking verlenen', zei advocaat Pieter-Jan Staelens donderdag tijdens een persconferentie in Boortmeerbeek.

Staelens is niet opgezet dat de Dienst Vreemdelingenzaken meermaals meedeelde dat Scott niet kan geregulariseerd worden omdat hij niet aan de criteria zou voldoen. 'Dit is juridische nonsens omdat er geen criteria bestaan. Sterker nog, criteria van de uitvoerende macht om te beslissen wie een verblijfsaanvraag kan indienen, zijn illegaal volgens arresten van de Raad van State. Wie hier al dan niet mag blijven, is een voorrecht van de wetgevende macht.'

Meerderjarig

Daarnaast kreeg Freddy Roosemont ook een veeg uit de pan omdat de directeur-generaal van DVZ beweert dat Scott niet minderjarig was toen hij in 2008 in België aankwam. 'Ik benadruk dat dit een pertinente leugen is. Het klopt wel dat er een botscan was die uitwees dat Scott op dat moment toch meerderjarig zou zijn maar het te grabbel gooien van zijn medisch dossier in de pers is een grove overtreding van de regels. Ik benadruk dat de Belgische staat destijds wel een voogd heeft aangesteld waardoor hij juridisch gezien minderjarig is', aldus Staelens.

Ten slotte is er ook een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend op 20 april onder meer omdat Scott geen familie meer heeft in Kameroen. Daarmee is het einde van juridische procedure van de scoutleider van Boortmeerbeek nog niet in zicht. De jongen blijft voorlopig opgesloten in Merksplas.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees