BHV-burgemeesters die verkiezingen niet wilden organiseren gaan vrijuit

Vijftien Vlaamse burgemeesters uit het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde moeten niet voor de strafrechter verschijnen omdat ze de laatste federale verkiezingen weigerden te organiseren. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist.

Net als bij de parlementsverkiezingen in 2007 en bij de Europese verkiezingen in 2009 weigerden in 2010 een 20-tal schepencolleges van Halle-Vilvoorde hun medewerking aan de organisatie van de verkiezingen uit protest tegen de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Ze vonden dat de verkiezingen om die reden ongrondwettelijk waren en weigerden kieslijsten op te stellen, oproepingsbrieven te versturen, enzovoort. Die taken werden telkens zonder problemen overgenomen door Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte.

Baron Del Marmol Hadelin, gemeenteraadslid in Overijse voor de Franstalige eenheidslijst UF, had klacht ingediend bij het Brusselse gerecht tegen 15 burgemeesters en gemeenten. Volgens de FDF'er was de houding van de gemeentebesturen er een van manifeste onwil en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het Brusselse parket zag geen reden om de 15 burgemeesters en gemeenten te vervolgen en de Brusselse raadkamer is dezelfde mening toegedaan. De burgemeesters en gemeenten hadden een rechtsplegingsvergoeding van 11.000 euro geëist en nog eens 11.000 euro schadevergoeding voor tergend en roekeloos geding, maar de raadkamer kende hen slechts 1 euro toe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees