Onklopbare Thibaut Courtois loodst Atletico naar finale Europa League

Thibaut Courtois Foto: Belga

Thibaut Courtois heeft zich met zijn club geplaatst voor de finale van de Europa League. Na de 4-2-zege in de heenwedstrijd won Atletico Madrid ook in Valencia met 0-1. Onze landgenoot hield zijn team voor rust recht met enkele knappe reddingen en mag zich opmaken voor de finale tegen Athletic Bilbao, dat in de andere halve finale Sporting Lissabon klopte met 3-1. De Portugezen konden een Spaans onderonsje in de finale op 9 mei in de Roemeense hoofdstad Boekarest, ondanks een 2-1-zege in de heenwedstrijd, niet verhinderen.

Valencia moest vol aan de bak in het eigen Mestalla na het 4-2-verlies in Vicente Calderon, de thuisbasis van Atletico. De thuisploeg trok ook meteen in de aanval en drukte de bezoekers 45 minuten tegen hun doel.

Na gevaar via ondermeer Canales en Soldado, moest Thibaut Courtois pas na twintig minuten vol aan de bak. De Rode Duivel pakte uit met een knappe save op een schot van Feghouli. Ook in de herneming was Courtois het snelste op de bal.  Even later kreeg onze landgenoot nog een gele kaart onder de neus geschoven wegens tijd rekken maar Atletico haalde ongeschonden de rust, ondermeer dankzij de attente tussenkomsten van de 19-jarige doelman.

Fraaie treffer

Na rust kwam Valencia niet verder dan steriel balbezit. De tussenkomsten van Courtois beperkten zich nu tot het onderscheppen van enkele lange ballen. Diego en Falcao zorgden aanvallend voor wat ademruimte en Adrian Lopez scoorde uiteindelijk het doelpunt van de kwalificatie. Hij kreeg een lange bal van Diego op de rand van de 16 op de borst, en nam de botsende bal fraai op de slof voorbij Diego Alves.

Atletico kwam nog het dichtst bij de 0-2 via Falcao maar het bleef uiteindelijk bij die enige treffer. Een kwartier voor affluiten zat het spel nog op de wagen met een rode kaart voor bezoeker Tiago na een opstootje maar Valencia kon Courtois niet meer verschalken. De Rode Duivel moest enkel nog een ver schot van Tino Costa weg boksen en kreeg in de extra tijd assistentie op de lijn van een ploegmaat. 

Doelpunt:
Atletico Madrid: Adrian (60.)

Rode kaart:
Atletico Madrid: Tiago (79.)

Corrigeer

Meest Gelezen Sport