Akkoord over behoud 393 cipiers

Cipiersbonden houden vast aan stakingsaanzegging

Cipiersbonden houden vast aan stakingsaanzegging
Na een ontmoeting tussen de cipiersvakbonden en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), vrijdagnamiddag, is de stakingsaanzegging van het gemeenschappelijk vakbondsfront verlengd tot 16 mei.

"De minister heeft goede intenties, en de beloftes van het kernkabinet gaan in de goede richting", zegt Gino Hoppe, vakbondsafgevaardigde van het ACOD. "We willen die beloftes op papier en duidelijkheid over alle personeelsplannen binnen Justitie."

393 cipiers kunnen blijven

Het kernkabinet heeft vrijdag een akkoord bereikt over het behoud van de 393 cipiers. Hun baan stond op de helling als gevolg van het besparingsplan binnen het gevangeniswezen. Er zullen compensaties worden gezocht om de besparing die nu wegvalt, op te vangen.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) lanceerde het uiteindelijke akkoord vanmorgen al bij Bel-RTL. Op de radiozender zei hij dat het mogelijk moest zijn om het aantal cipiers op peil te houden binnen de huidige budgetbeperkingen van Justitie.

 Dat is ook wat nu gebeurt. De regering laat de budgettaire discipline niet los, zegt vice-premier Van Quickenborne (Open VLD).  Maar het gevolg van die discipline mag niet zijn dat er 393 jobs verloren gaan bij de cipiers.

De minister had eerder laten verstaan dat ze die banen niet wilde zien verdwijnen. Op een moment dat er 20 procent overbevolking is in de gevangenissen en er geregeld veiligheidsincidenten plaatsvinden, is het niet de juiste boodschap om het met minder cipiers te gaan doen, luidde de redenering.

De federale topministers gingen er vrijdag dus mee akkoord dat de bijna 400 banen die zouden verdwijnen, dan toch behouden kunnen blijven. Er werd ook beslist een reeks positieve maatregelen te nemen om de veiligheid in de gevangenissen te verhogen.

Het gaat daarmee om het gebruik van de metaalscans - Turtelboom had het eerder over 800.000 euro voor 130 portieken -, enkelbanden waarbij via gps kan worden gecontroleerd of de veroordeelde niet buiten een bepaalde perimeter gaat en het inzetten van drugshonden.

Aantal zaken efficiënter organiseren

Daarnaast zal een monitoringcomité het levenslicht zien om intern de kost van het behoud van de 393 banen op te vangen. Daarbij zal zoveel als mogelijk worden geprobeerd om optimalisaties te vinden van bepaalde systemen, een techniek die ook al bij de begrotingscontrole werd gehanteerd.

Voorbeelden daarvan zijn de dna-tests die werden gerationaliseerd door gebruik te maken van een soort ranglijst en de kosten voor telefoontap die werden gedrukt door tarieven te heronderhandelen met de operatoren. Bedoeling is ook het budgetbeheer binnen Justitie te verbeteren.
 

De socialistische overheidsvakbond ACOD had met een staking in de gevangenissen gedreigd indien de bond vandaag voor 13 uur 'geen positief antwoord' zou krijgen van de federale regering. Die algemene staking zou dan dinsdagavond om 22 uur ingaan en duren tot donderdagochtend 6 uur.

Het behoud van de 393 cipiers was wel een eis van de vakbond. De vakbond houdt vast aan zijn stakingsaanzegging tot na de ontmoeting met minister van Justitie Turtelboom op 16 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees