Gestolen schilderij van Degas teruggevonden

Gestolen schilderij van Degas teruggevonden

'Le comte Ludovic Lepic et ses filles', een werk van Degas uit 1871. Foto: rr

Een gestolen schilderij van de Franse schilder Edgar Degas, 'Le comte Ludovic Lepic et ses filles' uit 1871, is teruggevonden, aldus het openbaar ministerie van Zürich. Het schilderij werd in 2008, samen met drie andere werken, gestolen uit de collectie E.G. Bührle in Zürich.

Het schilderij, dat 10 miljoen Zwitserse frank (8 miljoen euro) waard zou zijn, is teruggebracht naar zijn eigenaar, aldus het OM aan het Zwitserse persagentschap ATS. Het was het laatste schilderij dat nog niet terecht was na de diefstal op 10 februari 2008.

Het werk werd eigenlijk al enkele maanden geleden teruggevonden in Servië. Omdat speurders toen ook op zoek waren naar een werk van Paul Cézanne dat 100 miljoen Zwitserse frank (80 miljoen euro) waard zou zijn, maakten ze in het kader van het onderzoek pas later bekend dat het werk van Degas terecht was.

Op elf april vond men het schilderij van Cézanne terug in Servië. De politie arresteerde vier Servische verdachten, die aan de diefstal deelgenomen zouden hebben. Het schilderij is ernstig, maar niet onherstelbaar, beschadigd, maakte Lukas Gloor, de directeur van de E.G. Bührle-stichting bekend.

In het doek 'Jeune Garçon au Gilet Rouge' zitten een aantal scheuren. Het zal tijd kosten om de beschadigingen te herstellen, gaf Gloor toe. Toch is hij er zeker van dat het doek in oude luister kan worden hersteld.

De twee andere gestolen schilderijen, van Claude Monet en Vincent van Gogh, werden al een week na de diefstal teruggevonden in een koffer van een verlaten auto op de parking van een psychiatrisch ziekenhuis, niet ver van het museum.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees