'Energierekening stijgt bruusk in 2015'

'Energierekening stijgt bruusk in 2015'

Foto: dtb

Distributienetbeheerder Eandis waarschuwt nu al voor een 'bruuske' stijging van de tarieven in 2015. Die tarieven zijn goed voor zowat een derde van de energiefactuur.

Dat meldde het bedrijf in de marge van de presentatie van het jaarverslag van 2011. De stijging zal er in 2015 komen omdat de huidige tarieven geblokkeerd zijn tot eind 2014, terwijl de kosten blijven stijgen, aldus Eandis. Hoe groot de tariefstijging precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

"De huidige blokkering van de tarieven betekent dat de kostenstijging wordt vooruitgeschoven in de tijd en pas bij de deblokkering in 2015 kan worden doorgerekend", zo staat in het jaarverslag. "Dat zal op dat ogenblik onvermijdelijk leiden tot een bruuske stijging van de tarieven."

Volgens Eandis stijgen vooral de kosten waar het bedrijf zelf geen controle over heeft, maar die het wel in de nettarieven moet doorrekenen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten die verband houden met de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, aldus Eandis-voorzitter Geert Versnick. Hij benadrukte dat Eandis ernaar streeft dat de stijging van de kosten die het wél onder controle heeft, niet boven de inflatie uitkomt.

Een becijferde prognose over de verwachte tariefstijging is er nog niet, omdat er ook nog heel wat onzekerheden zijn. Zo is het afwachten wat er beslist wordt in verband met de uitrol van slimme meters en wat de regionalisering van de bevoegdheden met zich mee zal brengen, of met andere woorden "welk stukje van het beleid zal worden betaald via het tarief aan de consument", aldus Versnick.

Eandis verzorgt de exploitatietaken van zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en gas en is op die manier actief in 234 Vlaamse gemeenten en steden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees