Verhofstadt: 'Liberalen hebben wel een verhaal'

Verhofstadt: 'Liberalen hebben wel een verhaal'

Foto: BELGA

In 'De Zevende Dag' heeft Guy Verhofstadt kort gereageerd op de positie van zijn partij, Open VLD. Volgens hem heeft de partij absoluut een eigen verhaal. 'We geraken alleen uit deze crisis met een goedgeorganiseerde vrije markt.' Verhofstadt voorspelt ook het einde van Wilders.

De voorbije dagen hadden zowel Karel De Gucht als Vincent Van Quickenborne opgemerkt dat Open VLD te weinig een eigen verhaal heeft. Dat eigen verhaal zoeken, wordt één van opdrachten voor het partijcongres op 12 mei.

Guy Verhofstadt nuanceerde dit in De Zevende Dag. 'Ik denk dat het liberalisme wel een verhaal heeft. We geraken alleen uit deze crisis met een gecontroleerde, goedgeorganiseerde vrije markt.' Dat is volgens hem een beter recept dan het socialisme.

'Liberalisme is geen wild kapitalisme. Deze crisis leerde dat de markten zichzelf niet corrigeren. Daarvoor is een overheid nodig.'

Verhofstadt blijft vinden dat de EU de huidige crisis aanpakt met halve maatregelen. En daarom geraken we er maar niet uit.

Hij pleit voor begrotingsdiscipline, maar ook voor een groeispoor. Europa moet investeren in de landen die economische groei nodig hebben. Daarnaast moet de schuld 'gemutualiseerd' worden. 'We moeten daarrond solidariteit organiseren.' Spanje, Italië... al die landen gaan gebukt onder hoge rentes van zes procent en meer. De helft van hun besparingsinspanningen worden gedraineerd naar die renteaflossingen. 

Het einde van Wilders

Verhofstadt kreeg ook vragen over de situatie in Nederland.

'Met populistische partijen als die van Wilders, kun je geen ernstig beleid voeren. Zeker geen beleid om de eurocrisis aan te pakken.'

Volgens Verhofstadt kan deze episode het einde van Wilders betekenen. 'Zijn partij spat uiteen. Bovendien is er in Nederland een collectieve gêne over zijn gedrag.'

Het feit dat Wilders de gedoogregering liet vallen, zal hem ook geen stemmen opleveren, denkt Verhofstadt. 

Toen Ivan De Vadder daar even bij stilstond, vermoedde Verhofstadt trouwens een 'strikvraag' want zijn partij liet enkele jaren geleden inderdaad de regering-Leterme vallen. Verhofstadt stelde rustig dat dit een zekerheid is in de politiek: wie de regering laat vallen, verliest de verkiezingen.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees