Vlaamse uniefs tellen amper vier allochtone proffen

Vlaamse uniefs tellen amper vier allochtone proffen

Foto: fvv

Van de 1.611 hoogleraren en professoren aan de Vlaamse universiteiten zijn er slechts vier van niet-westerse origine. Dat schrijft De Morgen maandag, op basis van cijfers van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

UGent-rector Paul Van Cauwenberge erkent dan ook dat het beeld van de universiteit als wit bastion blijft bestaan. Hij wijst als oorzaak op de karige instroom van niet-westerse studenten. Een verbetering van de situatie zal volgens hem zeker nog twee generaties duren.

Ook rector Mark Waer van de KU Leuven bevestigt het probleem. 'Het heeft vooral met het aanbod te maken', zegt hij in De Ochtend op Radio 1. 'Allochtonen stromen weinig door naar een academische carrière en dus zijn er weinig kandidaten van allochtone oorsprong. Het grondprobleem bevindt zich al bij kleine kinderen.'

Waer ziet twee oplossingen: ofwel positieve discriminatie, ofwel meer studenten van allochtone afkomst aantrekken. Voor dat laatste zijn heel wat initiatieven, zegt hij. Meer professoren van allochtone oorsprong aan de Vlaamse universiteiten krijgen, zal volgens de rector in elk geval een werk van lange adem zijn. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees