Beurzen verliezen terrein na nieuws uit Spanje

De beurzen doken maandag opnieuw in het rood. In Brussel zakte de Bel20 met 0,56 procent tot een slot van 2.208,44 punten.

Uit Spanje kwamen opnieuw negatieve berichten. Nadat vorige week de kredietscore van de Spaanse overheid al was verlaagd, nam Standard & Poor's dit keer de banksector onder vuur. Er zaten enkele grote namen bij zoals Santander. Een en ander deed de beleggers voor de zoveelste keer Spaans overheidspapier dumpen. In plaats daarvan kochten ze gretig Duitse staatsfondsen, wat de Duitse tweejaarsrente op een absoluut dieptepunt van 0,09 procent deed belanden.

In Brussel waren de beleggers duidelijk niet onder de indruk van de eerstekwartaalcijfers die bierbrouwer AN InBev bekendmaakte. Het goede nieuws wat dat de Amerikaanse afzetmarkt duidelijk verbeterde, het slechte dat de bedrijfskasstroom (ebitda) beneden de verwachtingen bleef. Het aandeel van de brouwer zakte met 1,18 procent tot 54,45 euro.

Bij de financiële waarden verloor KBC 0,65 procent op 14,61 euro. Verzekeraar Ageas moest 5,37 procent inleveren tot 1,38 euro. Maar er was vooral veel te doen rond Dexia, dat met 5,56 procent steeg tot 0,19 euro. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, bevestigde wat eerder al uitgelekt was: de kans is groot dat de restbank een kapitaalverhoging nodig heeft. Over wie die precies moet onderschrijven, zal nog flink onderhandeld worden.

Bij de zeldzame stijgers dikte Mobistar 5,19 procent aan tot 28,57 euro. Vorige week moest de telecomgroep rake klappen incasseren.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees