Spaanse economie krimpt minder dan verwacht

Spaanse economie krimpt minder dan verwacht

Foto: reuters

Het bruto binnenlands product van Spanje is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gedaald in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE. De daling is minder fors dan eerder voorspeld, maar toch zit het land nu in zijn tweede recessie sinds 2009.

Vorige week schatte de Spaanse centrale bank de krimp nog op 0,4 procent. De regering verwacht zich aan een economische achteruitgang van 1,7 procent dit jaar en een lichte groei van 0,2 procent volgend jaar.

Spanje heeft het moeilijk om beleggers te overtuigen dat het zijn begrotingstekort kan inperken. Bovendien ligt de werkloosheid in het Zuid-Europese land bijna op 25 procent.

Standard & Poor's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft maandag de kredietrating van negen Spaanse banken verlaagd. Grote spelers Santander en BBVA zijn bij de slachtoffers. Spanje zag zijn rating vorige week met twee stapjes verlaagd.

Santander en haar dochter Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Canca Civica, Bankinter en Barclays zagen hun rating met een of twee stapjes verlaagd. Standard & Poor's bedreigt daarnaast CaixaBank en Bankia met een ratingverlaging.

De Spaanse banken zijn een bron van grote ongerustheid op de markten omdat ze verzwakt zijn sinds het uiteenspatten van de vastgoedbubbel in het land in 2008. Vrijdag maakte de Spaanse centrale bank nog bekend dat de sector eind 2011 voor 184 miljard euro aan problematische vastgoedactiva in handen had.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees