Verkiezingen 2012: Voor wie stemmen we op 14 oktober?

Tijdens de lokale verkiezingen op 14 oktober 2012 kiezen we een nieuwe burgemeester en gemeenteraad voor de komende zes jaar. Naast de gemeenteraadsverkiezingen vallen ook de provincieraadsverkiezingen op deze datum.

Gemeenteraad en districtraad

In totaal zullen we op 14 oktober ruim 7.000 kandidaten kiezen om in de gemeenteraad te zetelen. Het is de meerderheid binnen die gemeenteraad die een nieuwe burgemeester voordraagt. Daarnaast worden ook de schepenen aangesteld. Het college van burgemeester en schepenen zal uw gemeente gedurende een termijn van zes jaar besturen.

Inwoners van Antwerpen verkiezen naast de gemeenteraad ook een districtraad voor elk van de 9 districten. De districtraad is een afzonderlijk bestuursorgaan per Antwerps district.

Provincieraad

Als we het stemhokje binnenstappen krijgen we ook een stembrief mee voor de provincieraad. Dit bestuur van de provincie wordt net als de gemeenteraad verkozen voor een periode van zes jaar. Aan het hoofd van een provincie staat een gouverneur en bestendige deputatie, vergelijkbaar met de burgemeester en het schepencollege op het niveau van de gemeente.

Elke provincie is opgedeeld in provinciedistricten, het is op het niveau van deze provinciedistricten dat de lijsten worden samengesteld. Inwoners van het Oost-Vlaamse district Gent kunnen bijvoorbeeld niet stemmen voor kandidaten van het Oost-Vlaamse district Deinze.

Bekijk hier tot welk provinciedistrict uw gemeente behoort.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S