Dotatie Vlaams Instituut voor Biotechnologie met 10 procent verhoogd

Dotatie Vlaams Instituut voor Biotechnologie met 10 procent verhoogd

Foto: FVV

De Vlaamse minister van Innovatie en Overheidsinvesteringen, Ingrid Lieten, heeft maandagnamiddag het nieuwe convenant met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ondertekend in Gent. De dotatie van de Vlaamse regering aan het VIB werd met 10 procent verhoogd voor de periode van 2012 tot 2016, tot 43,8 miljoen euro per jaar.
Het onderzoeksinstituut VIB levert topwetenschap in een domein dat inspeelt op actuele vraagstukken zoals veroudering en kwalitatieve zorg, stelt het kabinet van minister Lieten.
 
'Het VIB is gericht op fundamenteel onderzoek dat inzichten biedt in de moleculaire mechanismen die de groei en ontwikkeling bepalen van levende organismen zoals mensen, planten en micro-organismen', zegt Ingrid Lieten.
 
'Als we die mechanismen doorgronden, kunnen we de oorzaak verklaren van ziektes bij mensen en stress bij planten. De VIB-wetenschappers onderzoeken onder meer de werking van de hersenen. Vandaag leven meer dan 35 miljoen mensen met dementie. Tegen 2030 zal dat aantal verdubbeld zijn. Kwaliteitsvol onderzoek naar dat soort hersenziekten is dus letterlijk van levensbelang.'
 
Lieten legde ook de eerste steen van de tweede Bio-Accelerator, een dienstencentrum voor biotechbedrijven. 
 
'Het gaat om 6.000 vierkante meter laboratoria en kantoren met een hoogwaardige technologische uitrusting. Op dit moment is al 80 procent van de te bouwen ruimte in optie genomen door Vlaamse biotechbedrijven, een duidelijke illustratie van de dynamiek van de Vlaamse biotechsector', aldus de minister.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees