75ste editie Koningin Elisabethwedstrijd van start

75ste editie Koningin Elisabethwedstrijd van start

De Vlaamse violiste Jolente De Maeyer waagt haar kans. Foto: Wim Kempenaers

BRUSSEL - In het Flagey-gebouw in Brussel is deze avond de 75ste Koningin Elisabethwedstrijd op gang getrapt. Afwisselend wordt de muziekwedstrijd voor piano, viool en zang gehouden. Dit jaar staat opnieuw de viool centraal. Onder de 78 deelnemende muzikanten zijn vier Belgen.

In de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd worden de deelnemers vooral getest op hun uithouding, zegt kenner Fred Brouwers, die jarenlang het muziekconcours presenteerde. 

'Alle kandidaten zijn al goede musici, maar de selectie wordt uitgevochten op andere niveaus. Je moet karakter hebben, fysiek sterk en stressbestendig zijn. Je moet elke avond goed zijn', aldus Brouwers.

De eerste ronde van het muziekconcours wordt gehouden tot zaterdag. Van de 78 musici stomen er vierentwintig door naar de halve finale. De finaleweek loopt van 21 tot 26 mei in Bozar, waar de twaalf sterkste muzikanten het beste van zichzelf kunnen geven. 

Traditioneel nemen aan de muziekwedstrijd veel Aziatische en Oost-Europese musici deel. Ook vier Belgen wagen hun kans: Jolente De Maeyer, Claire Dassesse, Mark Boukhov en Eugenia Ryabinina, die haar wortels in Rusland heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees