Greenpeace-activist dringt binnen in Franse kerncentrale

Een militant van Greenpeace is erin geslaagd met een gemotoriseerde parapente boven de nucleaire centrale van Bugey, in het zuidoosten van Frankrijk, te vliegen en vervolgens binnen te dringen. De man werd gearresteerd.

'Een activist van Greenpeace arriveerde rond 7.40 uur met een paramotor en vloog vervolgens boven de kerncentrale. Hij gooide een rookbom en kon zo binnen landen, waarna hij werd opgepakt', zegt de politie van het departement Ain.

'Met de actie willen we een boodschap overmaken aan de twee presidentskandidaten (Nicolas Sarkozy en François Hollande, red.), die beiden de risico's van kernenergie ontkennen. We willen tonen dat een aanval van buitenaf mogelijk is, zoals het neerstorten van een vliegtuig', aldus Sophia Majnoni, die bevoegd is voor het kernenergie-dossier bij Greenpeace France.

Volgens een woordvoerster van EDF, de uitbater van de Franse nucleaire centrales, 'drong een persoon met een ULM de centrale van Bugey binnen. Buiten de site stond een andere persoon om hem de weg te wijzen'.

In december drongen Greenpeace-militanten die de veiligheidsgebreken van de Franse kerncentrales wilden aantonen, al binnen in de sites van Nogent-sur-Seine en Cruas.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees