Nieuwe supermaan komend weekend

Nieuwe supermaan komend weekend

De supermaan op 19 maart 2011. Foto: Wikimedia

Wanneer de afstand tussen de aarde en de maan het kortst is en dat samenvalt met een volle maan, spreekt men van een supermaan. Het fenomeen is vrij zeldzaam, maar dit weekend zal er, bij gunstige weersomstandigheden, opnieuw een supermaan te zien zijn.

Na 1993 bleef het fenomeen twaalf jaar lang uit. Sindsdien verscheen de supermaan al vier keer: in 2005, 2008, 2010 en 2011. In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. Pas in 2016 wordt de volgende supermaan voorspeld.

De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. Daardoor varieert de afstand tussen de planeet en haar maan tussen 363.345 en 405.500 kilometer. De toestand waarbij de maan zich het dichtst bij de aarde bevindt, wordt perigeum genoemd. Als die positie samenvalt met een volle maan, is er sprake van een supermaan.

Een supermaan is ongeveer twaalf procent groter en helderder dan een gemiddelde volle maan. Het fenomeen werd al vaker in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers ontkennen tot op heden elk verband.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees