Gents hakenkruis wordt vervangen

Gents hakenkruis wordt vervangen
GENT - De vermeende swastika bovenaan een pand op de Gentse Korenmarkt zal in het voorjaar van 2013 worden vervangen door het embleem van de firma Redevco - eigenaar is van het pand - en het jaartal ‘2014’, verwijzend naar het openingsjaar van het winkelcomplex waar Redevco momenteel aan werkt.

Het nieuwe embleem zal worden gemaakt door GOCA cvbaso, het Gents OpleidingsCentrum voor Ambachten. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) bracht GOCA en Redevco samen om tot de oplossing te komen.

De vermeende swastika beroerde enige tijd geleden de Gentse gemoederen. Hij is te zien bovenaan een pand uit 1958 op de Korenmarkt. Dat pand maakt deel uit van een geheel van panden dat momenteel door de firma Redevco wordt omgevormd tot een nieuw binnenstedelijk winkelcomplex.

Gemeenteraadslid Ilknur Cengiz (ProGent) vroeg tijdens het gemeentelijk vragenuurtje aan burgemeester Termont om het symbool te laten wegnemen, omdat ze daarover door verschillende mensen werd aangesproken. Voor de ene ging het gewoon om een gewoon blokmotief, maar volgens anderen ging het om een hakenkruis 

Burgemeester Termont contacteerde zowel de stedelijke Dienst Monumentenzorg als eigenaar Redevco. Het pand bleek niet wettelijk beschermd en Redevco had er principieel geen bezwaar tegen het symbool te vervangen. Daarop bracht Termont vertegenwoordigers van Redevco en van GOCA samen, die samen het idee van een nieuw embleem bedachten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio