Ook Oostenrijk boycot EK voetbal

Leden van de Oostenrijkse regering zullen deze zomer niet afreizen naar het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen. Met het boycot wil de regering protesteren tegen de detentie en de behandeling van de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko.

De Oostenrijkse minister Michael Spindelegger zei dat het besluit om het EK te boycotten is genomen uit solidariteit met Timosjenko. Oostenrijk sluit daarmee aan bij verschillende andere landen die eerder al lieten verstaan afwezig te zullen zijn.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso liet maandag weten het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van het verbeteren van de mensenrechtensituatie in het land. Ook de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel gaven al aan niet te zullen gaan. Luxemburgs Eurocommissaris van justitie Viviane Reding ten slotte laat de openingsceremonie op 8 juni aan zich voorbij gaan.

De 51-jarige Timosjenko zit een celstraf van zeven jaar uit. De veroordeling van de ex-premier is volgens het Westen politiek gemotiveerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees