Blinde dissident blijft in China

Blinde dissident blijft in China

Foto: AFP

De blinde dissident Chen Guancheng zegt dat hij de Amerikaanse ambassade in Peking heeft verlaten nadat de Chinese overheid zijn familieleden met de dood had bedreigd.

De blinde Chinese advocaat en mensenrechtenactivist Chen Guangcheng heeft woensdag de ambassade van de Verenigde Staten in de Chinese hoofdstad Peking verlaten. 

De 40-jarige Chen verliet de ambassade in het gezelschap van de Amerikaanse ambassadeur Gary Locke, die hem vergezelde naar een ziekenhuis, waar hij een check-up zou ondergaan.

Chen zei op weg naar het ziekenhuis: 'Ik ben vrij. Ik heb duidelijke verzekeringen gekregen.' Maar hij zou in het land blijven om zijn familie te beschermen, stelt het persbureau AP.

Chen Guancheng wil in China blijven en heeft van de autoriteiten de verzekering gekregen dat hij als een 'normaal burger' behandeld zal worden, verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Hij heeft geen asiel aangevraagd.

De twintig maanden geleden onder huisarrest geplaatste Chen wist vorige week aan de aandacht van zijn bewakers te ontsnappen en te ontkomen naar de Amerikaanse ambassade. Daar heeft hij zes dagen gezeten. De zaak leidde tot heel veel wrevel tussen Peking en Washington.


 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees