OVERZICHT. Belgische successen in de Ronde van Italië

OVERZICHT. Belgische successen in de Ronde van Italië

Foto: Belga

Zaterdag start de 95ste editie van de Ronde van Italië, ook de Giro genoemd. Heel wat Belgische renners hebben in deze koers succes gekend. Dat leverde ons land al 154 ritwinsten op. Grootste slokkoppen zijn Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck, met respectievelijk 24 en 22 overwinningen.

Eddy Merckx is de meest succesvolle Belg in de Giro, met 24 ritwinsten. Roger De Vlaeminck telt twee overwinningen minder (22). Rik Van Steenbergen volgt met vijftien overwinningen, Patrick Sercu (13) en Rik Van Looy (12) vervolledigen de top-5. Allen samen zijn zij goed voor 86 overwinningen. Vorig jaar nog kon Bart De Clercq in de zevende etappe als eerste over de streep rijden.

Toch staat Merckx niet op nummer één in het algemeen klassement van meeste etappezeges. De Italiaan Mario Cipollini was maar liefst 42 keer de snelste, zijn landgenoot Alfredo Binda 41 keer. De Italianen Guerra (31), Girardengo (30) en Alessandro Petacchi (27) vervolledigen de top-5. Eddy Merckx moet zich tevreden stellen met een zesde plaats, Roger De Vlaeminck met een negende plaats.

Eindoverwinningen

Niet alleen in het aantal individuele ritwinsten scoort ons land goed, ook in het aantal eindoverwinningen moeten we niet onderdoen. Italië staat op de eerste plaats met 66 eindoverwinningen, België staat tweede met zeven keer winst. Daarvan staan er vijf op naam van Eddy Merckx, Alfredo Binda en Fausto Coppi evenaren dat record. De Belgen Michel Pollentier Johan De Muynck wonnen elk één keer de Giro. 

95ste Giro

Dit jaar vindt de Giro van 5 mei tot en met 27 mei plaats. De ronde begint in het Deense Herning en eindigt in Milaan. Nieuw dit jaar is de blauwe bergtrui, in tegenstelling tot de traditionele groene versie.

 

 

Corrigeer